Отговорност за един здрав свят

Д-р Матиас Рат - биография


Д-р Рат с двукратния лауреат на Нобелова награда Линус Паулинг (вляво)

Д-р Рат е роден в Щутгарт, Германия през 1955 г. След като завършва медицинско училище работи като лекар и изследовател в Университетската клиника в Хамбург, Германия и Германския сърдечен център в Берлин. Неговите изследвания се фокусират върху причините за артериосклерозата и сърдечно-съдовите заболявания.  

През 1987 г. д-р Рат открива връзката между недостига на витамин C и нов рисков фактор за сърдечните болести липопротеин (a). След публикации на тези открития в списанието „Артериосклероза” на Американската сърдечна асоциация д-р Рат приема поканата за работа от двукратния носител на Нобеловата награда Линус Паулинг. През 1990 г. той отива в Америка и става първия директор по сърдечно-съдовите изследвания в Института на Линус Паулинг в Пало Алто, Калифорния.

Д-р Рат работи заедно с покойния нобелов лауреат в различни области, свързани със здравословното хранене. Двамата учени стават близки приятели и споделят еднакви хуманни ценности, включително решимостта им за мир и справедливост. През 1994 г., малко преди смъртта си, Линус Паулинг заявява: “Няма никакво съмнение, че мислех за д-р Рат като за мой приемник.”

Днес д-р Рат оглавява Института за изследване и развитие на хранителната и клетъчна медицина. Неговият институт провежда основни изследвания   и клинични проучвания, за да документират научно ползата от микронутриентите в борбата с множество заболявания. Д-р Рат е основател на научната концепция за клетъчната медицина - систематичното въвеждане в клиничната медицина на биохимичните познания за ролята на микронутриентите като биокатализатори в множество метаболитни реакции на клетъчно ниво. Като прилага това научно знание в борбата с болестите, той и неговия изследователски екип разпознават следните често срещани болести, които основно се причиняват от хроничен недостиг на микронутриенти:

Д-р Рат е член на Нюйоркската академия на науката, Американската сърдечна асоциация и други научни организации. Популярните му книги “Защо животните не получават инфаркт, а хората получават” и “Рак” са продадени в милиони копия на 10 езика.

"Борбата за медицински пробив срещу съществуващите интереси и догми е като плаване в океана" казва д-р Рат. "Вятърът, който духа в лицето, става вашият компас." И допълва: "Не трябва да сте университетски професор или Нобелов лауреат; това, което има значение, е че инфарктите, ударите, рака и много други болести могат да бъдат непознати в бъдещето."

Д-р Рат е открит адвокат за правата на пациентите и за свободния достъп до природолечение по целия свят. Неговата защита продължава да бъде средство за предотвратяване на глобална забрана на природните терапии от фармацевтичните индустрии.  За да защитят глобалния си пазар на патентовани лекарства, тези отрасли искат глобална забрана на превантивна и терапевтична информация във връзка с природни, непатентовани терапии като злоупотребяват с Комисията за Кодекс алиментариус към ООН.  

Като награда за гражданската му смелост срещу фармацевтичните интереси и неговите усилия, от името на хората по света , през 2001 г. той получи престижната награда “Защитник на свободата” от Американската асоциация по превантивна медицина.

Д-р Рат въведе нов метод на отговорно предприемачество: цялата печалба от продажби на микронутриенти, разработени в института отиват в неговата Фондация за здраве - сдружение с нестопанска цел, което се фокусира върху изследване и обучение в природни терапии по целия свят.  

В допълнение неговата фондация подкрепя широк спектър дейности в областта на човешкото здраве, социалната справедливост и най-важното, в запазването на мира. В това усилие работата на фондацията е в духа на дейността  на нобелови лауреати като Линус Паулинг, Албърт Швайцер, Мартин Лутър Кинг-младши и Нелсън Мандела.

Д-р Рат има скромен произход. Родителите му са фермери от южна Германия, които предават своите хуманитарни ценности на децата си. Д-р Рат казва: "Тези ценности все още са движеща сила за мен. Моят живот е пример за това, че не трябва да си се родил с привилегии, за да помогнеш света да стане по-добро място."

Научни публикации от д-р Рат:

В кариерата си д-р Рат е направил научни открития, които се нареждат сред най-значимите открития за всички времена в областта на медицината.
Най-важното е, че неговите открития ще подобрят здравето и живота на всички хора от следващите поколения.
Повече информация...

Важни речи от д-р Рат:

Да обявим за незаконен "Бизнеса с болестите":
Програма Хемниц (1997)

 

Инструменти: