Отговорност за един здрав свят

Обща информация за петролния разлив на Бритиш петролиум (BP)

Целта на петролния картел: да свали правителството на Обама

Най-големият петролен разлив в историята на САЩ беше причинен от Бритиш петролиум (BP), виден член на международния петролен картел. Екокатастрофата в Мексиканския залив продължава с месеци, но все още няма отговор на най-важния въпрос: Кой има полза от тази ескалираща криза? Следващата информация за общественото здраве дава отговор от историческа гледна точка.

Да разкрием миналото на петролния картел

Досиетата от Нюрбергския трибунал за военните престъпления  показват, че:

През 1933 картела упълномощи нацистите да подпалят германския парламент. ‘Подпалването на Райхстага’ беше използвано като претекст за диктатура на нацистите и картела и Втората световна война.

Ключовите елементи на стратегията на картела  бяха:

  1. Финансиране основаването на радикално народно движение  ‘кафеви ризи’ с цел унищожаване на демокрацията.
  2. Измамно представяне на кафевите ризи в медиите на картела като ‘защитници’ на демокрацията и конституционните права.
  3. Финансиране на ужасяващо събитие като Подпалването на Райхстага, за да представи демократично избраното правителство като безпомощно и да го смени с диктатура.

Изпълнението на стратегията на картела струваше живота на 60 милиона души и разрушаването на цели континенти по време на Втората световна война.

След Втората световна война германският картел беше разчленен и неговите части бяха прехвърлени към мултинационални петролни и фармацевтични корпорации, базирани в САЩ и Великобритания.  Криминалното минало на картела беше скрито от обществеността.

Германският петролен картел  ‘ИГ Аушвиц’ беше най-голямата индустриална фабрика в Европа по време на Втората световна война. С инвестиции от един билион германски марки картела превръща близкия концентрационен лагер Аушвиц в нескончаем източник на робски труд и в лагер за изтребване на тези, които не са могли да увеличат печалбите им.

 

Петролен разлив 2010: Отрезвяващи паралели

Днес на карта вече са заложени не териториални претенции, а самото съществуване на картела. Оцеляването на BP и петролния картел е застрашено от технологичния напредък в областта на възобновяемите енергийни източници в комбинация с  политическа решителност да се приложат в световен мащаб. През 2008 президента Обама беше избран с платформата ‘да сложи край на тиранията на петрола’.

Под заплахата от прекратяване на съществуването си петролния картел има явни интереси да свали правителството на Обама. Приближавайки края си, картела подкрепя безпрецедентна кампания, базирана на контролирана от картела медия, движение, унищожаващо демократичната култура с жестока тактика и подготвяйки политици, подкрепящи картела да завземат Белия дом.

До април 2010 единственото липсващо звено в стратегията беше криза, която да се използва като политическо средство за настройване на хората срещу демократично избраното правителство. После се случи експлозията на нефтената платформа на BP.

Заслужава си да се отбележи, че през седмиците преди експлозията друг член на петролния картел Халибъртън извършваше ‘работа’ на същата платформа. Тази компания стана печално известна с ролята си за започване на войната в Ирак.

Макар че все още няма преки доказателства за преднамерено причиняване на експлозията, има много данни за престъпна небрежност за спиране на теча. Изслушването пред Сената на изпълнителния директор на BP Тони Хейуърд доведе до  поразителни факти за това.

Видимата полза за петролния картел на тази ‘стратегия на небрежност’ е ясна: Всеки галон разлят петрол в Мексиканския залив ще увеличи публичното възприемане на правителството на Обама като неспособно и безпомощно. Този негативен имидж на свой ред може да се използва в бъдещите избори за връщане на Белия дом на картела.

Последствията от тази публикация

Разкриването на тези исторически факти в техния съвременен контекст има незабавни последствия:

  1. Разбива стратегията на картела да свали американското правителство.
  2. С изваждането на показ на криминалното минало на картела, трагедията в залива рикошира в самия картел. От днес всеки галон петрол, който стигне бреговете на Америка ще напомня, че интересите на картела и преди са застрашавали здравето и живота на милиони.
  3. Тъй като вредата за околната среда от разлива на BP ще продължи поне едно поколение, нашето поколение сега има историческата възможност и отговорност да се обърне към проблема в корените му: Да се замени остарялата зависимост от петрола с модерни технологии за възобновяема енергия.

Д-р Матиас Рат
Д-р Матиас Рат стана гласът на съвестта, който излага на показ участието на петролния и фармацевтичния картел в последните световни военни конфликти  и кризи. Въпреки атаките от медиите на картела, д-р Рат и неговата фондация получават престижни награди за гражданска доблест. Наградата ‘Да предадем живот’ от оцелелите от Аушвиц и други концлагери беше дадена с призива:
‘НИКОГА ПОВЕЧЕ!’

 

Инструменти: