Отговорност за един здрав свят

Не допускайте агентите на дезинформация и объркване да ви правят на глупаци

През последните месеци и седмици на 2009 г. нашата фондация получи много запитвания от хора, които искаха да знаят дали Кодекса ще “влезе в сила по целия свят на 31 декември 2009 г.” Като цитират искове, които са видели на сайта, принадлежащ на Рима Лайбоу и Албърт Стабълбайн, те изразиха загриженост, че използването на витамини и други естествени терапии ще бъдат забранени по цял свят след тази дата.

За щастие датата 31 декември 2009 г. няма особено значение за кодекса. С други думи витамините и другите природни терапии не бяха забранени по света от кодекса в края на 2009 г. и никога няма да бъдат забранени.

И така, кои са Рима Лайбоу и Албърт Стабълбайн и защо толкова много настояват да посеят дезинформация и объркване сред движението за природни терапии?

Миналото на Стабълбайн в американското военно разузнаване

Albert Stubblebine

Албърт Стабълбайн

Албърт Стабълбайн завършва Военната академия на САЩ (Уест Пойнт) през 1952 г. и служи в американската армия 32 години. Започва кариерата си като офицер в бронирани войски, издига се до ръководни постове във всеки ешелон от командването на армията и е бил на няколко високи поста в американското военно разузнаване. С ранг генерал командва Американския център и школа за военно разузнаване, Военното командване за електронно разследване и развитие (ERADCOM) и Военното командване за разузнаване и сигурност (INSCOM).

По време на активната си служба той променя модела на разузнаване в американската армия и преструктурира програмите за обучение по разузнаване. След като се оттегля от армията през 1984 г. до 1990 г. работи като вицепрезидент на Разузнавателни системи в корпорация BDM, доставчик на частни охранителни системи и после работи като консултант в два доставчика за правителството: ERIM и корпорация Космически приложения (SAC). Неотдавна заедно със съпругата си Рима Лайбоу Стабълбайн става член на Борда на директорите на корпорация Канадски подводни технологии и заявява, че създава AEGIS "голяма частна инициатива за сигурност".

Следователно е от значение е, че в съда Стабълбайн признава, че "истинския му опит е в областта на управлението, основно разузнаване." Попитан в съда дали има някакви други умения, той отговаря отрицателно.

Лайбоу и Стабълбайн непрекъснато разпространяват неточна и подвеждаща информация за Кодекса

Като се има пред вид миналото на Албърт Стабълбайн и следващата от това близост с американското правителство, в началото на 2005 г. общността за природолечение започна да си задава въпроси, когато заедно с Рима Лайбоу, той създаде сайта Фондация за натурални решения и започна да се представя за експерт по Кодекс алиментариус.

За човек, който е бил на високи постове в американското разузнаване и който, като такъв е наясно с нуждата да се осигури точност при събиране на информация, бързо става ясно за опитните наблюдатели, че Стабълбайн или не си е написал домашната или че той и съпругата му умишлено разпространяват неточна и подвеждаща информация за Кодекса и други въпроси, свързани с хранителните добавки чрез техния сайт и изявления в пресата. Въпреки загрижеността, изявена от опитните специалисти, Стабълбайн и Лайбоу продължават да разпространяват тези материали и явно пренебрегват изискванията за тяхното сваляне от сайта.

Липса на доказателства за твърденията на Лайбоу и Стабълбайн за Кодекса

Rima Laibow, speaking at Northwest Missouri State University in November 2005

Рима Лайбоу говори в Северозападния щатски университет на Мисури през ноември  2005

Лайбоу и Стабълбайн почти никога не цитират справки или не осигуряват линкове до съответните документи на Кодекса в писанията си в сайта. Не очакваме, че който е попаднал на материалите им в интернет просто ще повярва, че  “според Кодекса всички крави трябва да се третират с волски хормон на растежа на Монсанто и че няма граници в употребата му” или че Кодекса постановява, че  “всички храни трябва да се облъчат, освен ако не се ядат на място и сурови”, тъй като не предоставят доказателства под формата на справки от 16 000 страници официална документация на Кодекса, които Лайбоу твърди, че е изучила – за да докажат абсурдните си твърдения.

Което, разбира се, ни поднася безспорно най-важния въпрос от всички: Ако Лайбоу наистина е прочела 16 000 страници от официалната документация на Кодекса, не би ли било разумно да очакваме от нея да предостави необходимите доказателства за твърдението, че Кодекса ще  “влезе в сила по целия свят на 31 декември  2009. ”?

Не бъркайте Кодекса с Директивата за хранителни добавки на Европейския съюз

The Codex Guidelines for Vitamin and Mineral Food Supplements were adopted by the Codex Alimentarius Commission at a meeting in Rome, Italy, in July 2005.

Указанията на Кодекса за витамини и минерални хранителни добавки бяха възприети от Комисията по Кодекс алиментариус на среща в Рим, Италия през юли 2005.

Като част от тяхната кампания за дезинформация Лайбоу и Стабълбайн преднамерено смесват аспекти от Указания за витамини и минерални хранителни добавки на Кодекса и Директивата за хранителни добавки на Европейския съюз, за да постигнат целите си. За да бъдат изяснени нещата си заслужава да отделим време тук, за да обясним, че двете НЕ са едно и също нещо. 

Указанията за витамини и минерални хранителни добавки бяха приети от Комисията за Кодекс алиментариус, подкрепена от Организацията за прехрана и земеделие (FAO) и Световната здравна организация (WHO) през юли 2005, за да осигуряват рамките за развитие на глобални ограничения за производство и продажба на хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали. Указанията обаче засега не са определили максималните нива на витамини и минерали, които могат да се съдържат в добавките, нито има определена дата за приемането на такива нива. Най-важното е, че датата 31 декември 2009 няма абсолютно никакво значение за указанията на кодекса.

Директивата за хранителни добавки  на Европейския съюз влезе в пълна сила в Европа на 31 декември 2009 и е част от вътрешното законодателство на ЕС. Като такава, само потребителите в рамките на ЕС ще бъдат директно повлияни от нея.

Да си играеш с истината …

Поуката от класическата басня на Езоп “Лъжливото овчарче” е, че на лъжците не може да се вярва – дори, когато казват истината. Сега, когато крайният срок (31 декември 2009) е вече в миналото, няма никакво съмнение, че красивата фасада на Лайбоу и Стабълбайн падна и останаха само лъжите.

За всички, които се съмняват, че Лайбоу и Стабълбайн се отнасят безотговорно с истината, ви каним да им пишете чрез сайта и да поискате доказателство – от 16 000 официални страници на Кодекса, които Лайбоу твърди, че е изучила  – че Кодекса ще  “влезе в сила по цял свят на 31 декември  2009” и че използването на витамини и други природни терапии ще бъдат забранени по света след тази дата.

Ако го направите, ние категорично ви обещаваме, че няма да успеят да ви представят такъв документ.

И също можете да ги попитате следното:

През юни 2006 Лайбоу и Стабълбайн заявиха , че “голям вестник” в африканска страна, която те посетили, публикува “разказ на цяла страница”, цветна, за значимостта от тяхната позиция “за Кодекса и свободния избор”. Те твърдят, че в статията “са насърчили страната да защити достъпа си до природни терапии” и обещават да сканират вестника и да го споделят с читателите си.

Познайте? Такова копие на статията в африкански вестник никога не е публикувано на сайта на Фондацията за природни решения или разпратено на абонатите като бюлетин. Нито пък се появява името на вестника.

Трябва ли да говорим още?

Инструменти: