Отговорност за един здрав свят

Високи нива на смъртни случаи в Америка, вследствие на лечение

От Джон Рапопорт
28 юни, 2010
NewsWithViews.com

Ексклузивно интервю с Барбара Старфийлд

Американската здравна система, като по часовник, води до стряскащ брой смъртни случаи всяка година.

Цифрата е известна от десет години. Когато се появи проучването, то получи известно медийно внимание и после потъна като камък.

Истината беше неудобна за интересите на мнозина. Това е така и до днес.  “Медицинско лечение за всички” е лозунг, който прикрива уродливи факти.

На 26 юли 2000 г. американската медицинска общност получи  огромен шок, когато един от най-уважаваните експерти по обществено здраве д-р Барбара Старфийлд изнесе откритията си за здравеопазването в Америка. Старфийлд  беше и все още е свързана с Училище за обществено здраве „Джон Хопкинс”.  

Проучването на Старфийлд “Американското здравеопазване ли е най-доброто в света?” беше публикувано в Журнал на Американската медицинска асоциация и стигна до следните заключения:

Всяка година в САЩ има:

12 000 смъртни случая от ненужни хирургични операции;

 7 000 смъртни случая от грешно изписани лекарства в болниците;

20 000 смъртни случая от други грешки в болниците;

80 000 смъртни случая от вътрешно-болнични инфекции;

106 000 смъртни случая от правилно предписани лекарства, одобрени от FDA .

Общо смъртните случаи в САЩ в резултат на лечение всяка година са 225 000.

Това прави здравеопазването третата водеща причина за смъртност в САЩ след сърдечно-съдовите болести и рака.

Изследването на Старфийлд е най-тревожното разкритие за модерното здравеопазване в Америка, което някога е било публикувано. Репутацията на автора и на списанието, в което излиза, е безупречна сред най-високите медицински кръгове.

Изумителните разкрития на Старфийлд бяха широко отразени от медиите, но скоро затихнаха.  Нито един важен вестник или телевизионна мрежа не започна разследване в стил “Медикългейт”. Нито пък американското Министерство на правосъдието или федерални здравни агенции предприеха продължителни поправителни действия.

В крайна сметка всички страни, които можеха да предприемат ефективни стъпки за коригиране на тази ситуация, предпочетоха да я игнорират. 

Интервюирах д-р Старфийлд по имейл на 6-7 декември 2009 г. Ето редактираната версия на интервюто.  

В медицинската общност беше ли дебатирана статистиката за смъртността в резултат от лечение и бяха ли приети цифрите, макар и с известен  срам?

Разкритията бяха приети от тези, които ги изучават.  Имаше само един клеветник, бивш декан на медицинско училище, който получи много внимание когато обяви, че американската здравна система е най-добрата и ни трябва още от нея. Той има интереси в медицинските училища и в университетските болници (това са неговите клиенти).

Консултираха ли се с вас федерални здравни агенции за начините да подобри американската здравна система?

НЕ.

Открити ли са систематични грешки, откакто публикувахте изследването си в Журнала на Американската медицинска асоциация (JAMA) през 2000, за да се намалят нивата на смъртност, причинена от лечение в САЩ?

Няма систематични грешки, въпреки че се направиха много изследвания. Повечето посочват по-високи нива (на смъртност), отколкото аз съм изчислила.

Можете ли да дадете мнение, защо FDA може да греши фатално за толкова много лекарства?

Да, тя не може да се отдели от интересите си. Има много литература за това, в повечето случаи неизвестна за хората, тъй като медиите, подкрепени от бизнеса не й обръщат внимание.

Вашето изследване беше ли рецензирано от колегите ви и имаше ли съпротива за публикуването му?

То беше отхвърлено от първото списание, на което го изпратих с основанието, че ‘няма да е интересно за читателите’!

Ще бъде ли коректно да кажем, че когато вашето изследване беше публикувано през 2000 г., то причини моментен смут, а после беше игнорирано от медицинската общност и фармацевтичните компании?

Сигурен ли сте, че това беше моментен смут? Все още получавам поне едно писмо всеки ден с молба за копие от изследването – десет години по-късно! Проблемът е, че посланието е замъглено от тези, които не искат промени в американската система на здравеопазване.

Тъй като FDA одобрява всяко лекарство, което стига до американския народ и гарантира, че е безопасно и ефективно, как може агенцията спокойно да приема факта, че тези лекарства причиняват 106 000 смъртни случая годишно?

Въпреки, че винаги ще има странични ефекти, които не могат да се предвидят, факт е, че все повече опасни лекарства се одобряват за употреба. Много хора го приписват на факта, че от фармацевтичната индустрия (за последните 10 години) се изисква да плаща на FDA за рецензии, което я поставя в нездравата позиция да работи за индустрията, която регулира. За това има много литература.  

Вашите открития от 2000 година не са ли силно обвинение към FDA и стандартните й практики?

Те са обвинение към американския бизнес със здравеопазване: застрахователни компании, медицински училища, производители на фармацевтични изделия и апарати, като всички сериозно спонсорират преизбирането на членовете на Конгреса.  Проблемът е, че нямаме правителство, което е независимо от интересите на индустрията. Уви, това е генерален проблем на нашето общество, което очевидно дебалансира демокрацията.  

Каква беше вашата реакция, когато стигнахте до извода, че американската здравна система е третата причина за смъртността в САЩ?

Преди бях правила проучвания за сравнения с други страни и знаех, че има сериозни дефицити в американската здравна система, особено забележими в липсата на пълен обхват на всички хора и много лоша организация на оказване на първична помощ от общопрактикуващи лекари.  Така че, не бях изненадана.

Тези 106 000 смъртни случая от лекарства включват само лекарства, предписани на пациенти в болница или тази статистика покрива също хора, които не са лежали в болница?

Опитах да включа всичко по моя преценка. Откакто изследването е излязло на пазара са се появили още по-опасни лекарства.

КОМЕНТАР НА ИНТЕРВЮИРАЩИЯ:

Това интервю с д-р Старфийлд разкрива, че дори когато автора има неопровержима репутация сред медицинската изследователска общност         откритията не водят до промени в системата.

Да, много хора и организации в медицинската система допринасят за увеличаване на смъртността, като медийното мълчание и общественото невежество са без съмнение основни фактори, но задачата на FDA е да съблюдава за безопасността на лекарствата. Отговорността е тяхна. Ако одобрените от FDA лекарства убиват като по часовник 106 000 души годишно, агенцията трябва да се държи отговорна. Американският народ трябва да разбере това.

Що се отнася до другите 119 000 души, убивани всяка година в резултат на болнично лечение, за този ужас трябва да се търси отговорност от същите тези институции. При положение, че болниците се регулират и финансират от държавни и федерални правителства, съответните здравни агенции носят вината.

Изумително е, че американското Министерство на правосъдието не е пожелало да се занимае с разкритията на д-р Старфийлд. Ако 225  000 смъртни случая годишно не са престъпление според стандартите на това министерство, тогава какво е?

Доколкото ми е известно, нито един лекар в Америка не е уволнен от работа или дори наказан в резултат на причинена смърт.

Фармацевтичните гиганти стоят настрана и гледат на масите като на “обещаващи пазари.” Те търсят имена на нови болести и нови печалби от още повече токсични лекарства. Те правят това, което могат – легално или нелегално, за да влияят на докторите при предписване на лекарства.  Някои изследвания на лекарства, които хвърлят негативна светлина върху новите лекарства се покриват. Експертите от FDA са лекари, които имат връзки с фармацевтичните компании. Законодателите са подложен на непрекъснат лобизъм и получават пари от фармацевтичните фирми.

Правилното хранене, крайъгълният камък на доброто здраве се пренебрегва или подценява от повечето лекари. FDA продължава да атакува хранителните добавки въпреки доказаната им пълна безопасност, докато от друга страна лекарствата, за които FDA гарантира, че са безопасни убиват 106  000 американци годишно.

Лекарите са научени да се доверяват на изследвания за лекарства, проведени от техни колеги. Тези лекари ежедневно игнорират факта, че ако лекарствата убиват 1 милион американци за 10 години, тези изследвания трябва да са подправени или поне извънредно некомпетентни. С други думи, цялата литература е съмнителна, ненадеждна и  доста тъмна.

Инструменти: