Отговорност за един здрав свят

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ СА ЕФЕКТИВНИ ПРИ ГРИП

Грипът е една от най-старите и често срещани инфекции и сега медиите разпространяват поредните страхове за опасността от нова пандемия от птичи грип.

Грипните вируси могат да бъдат контролирани на няколко нива:

Към днешна дата няма ефективни терапии срещу грипните вируси. В изследователския институт на д-р Рат нашите учени тестваха дали специфична смес от хранителни добавки може да повлияе на човешкия грипен вирус A. Тази смес се състои от хранителни добавки, които са били ефективни при контролиране разпространението и растежа на ракови клетки в тъканите. Тъй като начина за разпространяване на всички вируси е сходен на този на раковите клетки, формулата може да има ефект върху вирусните инфекции. В допълнение много от тези хранителни добавки са показали клинична ефективност при контролирането на грип в различни изследвания.

Ние тествахме ефекта на нутриентите в двете системи, като използвахме следните показатели за растежа и разпространението на вируса:

 1. Вирусна инфекциозност: грипните вируси имат на повърхността си протеин, наречен невраминидаза. Това е ензим, с помощта на който вируса излиза от клетката-домакин и заразява други клетки. Намаляването активността на този ензим може да направи вируса неефективен.

  Задържащ ефект на нутриентите върху грипния вирус A Активност на невраминидаза

  Заключение: нутриентите могат да спрат активността на ензима, свързан с човешкия грипен вирус A със 70%.

 2. Растеж на вируса: централното ядро на грипния вирус съдържа генетичен материал, наречен РНК. Вирусната РНК съдържа всички гени, необходими за оцеляването и размножаването на вируса в гостоприемна клетка. Тази РНК е в пакет с протеин, наречен НП (нуклеопротеин), който е нужен на вируса, за да направи копия на своята РНК. В инфектираните клетки, намалената продукция на НП показва, че разпространяването на вируса е ограничено.

  Ефект на нутриентите върху производството на вирусен антиген в заразени бъбречни клетки

  Заключение: Нутриентите могат напълно да спрат размножаването на човешкия грипен вирус A в заразените бъбречни клетки.

 3. Разпространяване на вируса: Всички вируси се разпространяват в тъканите и стигат до кръвоносните съдове като разрушават естествената им бариера, изградена от богато на колаген междуклетъчно вещество. Следователно всички вирусни инфекции са придружени от по-висока протеолитична активност, по-специално поглъщащи ензими, наречени матрични металопротеинази  MMP-2 и MMP-9. Като се ограничи секретирането на тези ензими, се спира разпространяването на вирусите в тъканите.

  Заключение: Нутриентите могат да спрат отделянето на MMP2 и MMP9 в бъбречните клетки, заразени от човешкия грипен вирус A, като по този начин спрат разпространяването им в тъканите.

Резюме: Сместа от хранителни добавки, съдържаща витамин C, екстракт от зелен чай (EGCG ), аминокиселини : лизин, пролин, аргинин, N ацетилцистеин, селен и други есенциални натурални компоненти могат да директно да намалят размножаването на вируса в заразените клетки и да ограничат разпространяването им като спрат ензимната деградация на междуклетъчното пространство.

Инструменти: