Отговорност за един здрав свят

Факти и лъжи за пандемията от свински грип през 2009

Глобалният страх от пандемията от свински грип, който започна през април тази година,  донесе много важни политически и икономически решения, които засягат почти всички страни по света. Реална ли е заплахата? Или е дирижирана кампания за превземане на системите за здравеопазване в много страни?

По-долу ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Свинския грип – реалност, въздействие и последици за обществото

Можеш да си свериш часовника по него….

Запознати сме със сезонния грип, който се появява редовно всяка зима или в ранна пролет, когато телата ни са отслабени от стоене на закрито, малко слънце, недостатъчно движение и нездравословна диета.

През последното десетилетие опасността от глобално разпространяване на вирусни инфекции се появява в медиите доста често, на всеки 3 години. Преди 6 години медиите ни предупредиха за опасността от пандемията от тежък остър респираторен синдром (SARS), последвана преди 3 години от птичия грип и сега от … свински грип. За щастие тези предречени пандемии не се разпространиха извън определени райони в някои страни. Може би нашите изявления в Ню Йорк таймс за истинските мотиви зад тези заплахи са допринесли за намаляване на страховете.

Реална заплаха ли е пандемията от свински грип?

Ако разчитате основно на информация в медиите, лесно можете да се объркате. Всъщност през май 2009 Световната здравна организация (СЗО) заяви, че няма незабавна опасност от разпространение на свинския грип. Един месец по-късно обаче (юни 2009), след появата на вълна от мнения на различни експерти, които предрекоха ужасяващи последици от вируса, СЗО преразгледа становището си и обяви пандемия от свински грип. (също наречен грип H1N1 2009). Разбира се, това оказа силен натиск върху правителствата на много страни да мобилизират ресурсите си и да се подготвят за битката с вируса, въоръжени с лекарства и ваксини.

Всички статистики за грипа ли предоставят коректна информация?

Фокусирането върху пандемията от свински грип отвлича вниманието от важни здравословни проблеми, които влияят на голяма част от човечеството

Кампанията за свински грип засенчва други неотложни проблеми, които имат хората днес. Още повече, те подкопават финансовите ресурси, необходими за борбата с тях. Лошите условия на живот, глада и недохранването влияят на хората в развиващия се свят всеки ден и са среда за развитие не само на свински грип, но и на много други вирусни, бактериални и паразитни болести, които причиняват смъртта на милиони. Тези болести могат да обуздани не от нови скъпи фармацевтични лекарства, но от пренасочване на финансови ресурси от фармацевтичните мултинационални компании  към подобряване на условията на живот, достъпа до чиста вода, пълноценна храна и добавки, образоване и прилагане на други прости, природни и рентабилни мерки.

Необходими са само около 300 милиона долара за елиминиране недостига на желязо или витамин A в развиващия се свят. Тези микронутриенти са важни за функционирането на имунната система и могат да се доставят чрез хранителни добавки или обогатяване на храната. Стойността на този проект ще представлява малка частица от световния фармацевтичен пазар, който през 2008 възлезе на 773 милиарда долара. Голяма част от тези долари бяха спечелени от продажба на неефективни лекарства на бедните нации, които страдат предимно от недохранване и недостиг на витамини.

Заплахата от пандемия дава зелена светлина на фармацевтичния бизнес

Очакваната заплаха от епидемия доведе до това, чиновниците в здравните министерства да вземат бързи мерки, насочени към въвеждане на превантивни стратегии и осигуряване на ваксини и противовирусни лекарства за големи групи хора. В резултат на което, правителствата се запасиха с лекарства и освободиха правилата за новите ваксини за свинския грип. Бяха премахнати различни законови ограничения, което позволява на много правителства да осъществят “ускорено” тестване на ваксините и предлагане на различни противовирусни лекарства, като се затварят очите за тяхната безопасност и правилно дозиране. В същото време бяха излезли предупреждения срещу витамините и другите природни лекове срещу свинския грип.

Страха от пандемия – ефективна мярка за притискане икономиките на много страни

Финансовите разходи, свързани с подготовката за борба с пандемията са огромни. От 2004 г. американското правителство е платило на фармацевтичните компании около 7.9 милиарда долара за разработване на капацитет за масово ваксиниране на цялото американско население до 2011.  Този план включва както организиране на производствени мощности за доставяне на ваксини за цяла Америка в рамките на 6 месеца, така и складиране на достатъчно ваксини за 20 милиона души за ваксиниране веднага след избухване на епидемия. В момента са отделени допълнителни 9 милиарда долара за борбата със свинския грип.

Финансовите разходи за складиране на ваксините също са високи. Има около 22.5 милиона дози от антигена за птичи грип H5N1, които са били запазени за пандемията, която така и не се осъществи. Стойността на поддържането на само два от циркулиращите щама на птичия грип H5N1 е около 2.2 милиарда долара всяка година и тъй като годността на ваксините е 2 години, около 15 милиона дози вече са с изтекъл срок на годност или скоро ще изтече.  

Всичко това е тежко бреме за вече болната американска икономика, но то има още по-голямо влияние върху финансовите ресурси на повечето страни от развиващия се свят. Дирижираните PR усилия за насаждане на страх сред хората позволява на фармацевтичните мултинационални компании да разширят бизнеса си и да държат дори добронамерените политици за заложници на диктатурата на фармацевтичните лекарства.

Противовирусните лекарства и ваксини носят здравословни рискове

Ефективни и безопасни ли са противовирусните лекарства срещу свинския грип?

Сега се препоръчват четири фармацевтични лекарства за третиране на грип и за предотвратяване на вирусни инфекции: адамантини (Амантадин и Римантадин) и нов клас инхибитори на невраминидаза (занамивир – Реленца и оселтамивир – Тамифлу).  

Страничните ефекти по време на ползването на Тамифлу включват главно гадене и повръщане. Другите странични ефекти идват от периода след използването на лекарството. Тези доклади са доброволни и включват много неизвестни аспекти, следователно честотата на тези странични ефекти не е сигурна. Тези ефекти включват подуване на лицето или езика, алергия, обриви, хепатит, увеличен черен дроб, аритмия, припадъци, влошаване на диабет и много други. Токсичността, страничните ефекти и развиването на резистентност не са в полза на употребата на тези лекарства за превенция на грипа.

Има оскъдни данни за ефективността на тези четири противовирусни лекарства за предотвратяване на сериозни усложнения, свързани с грипа (напр. бактериални или вирусни пневмонии или изостряне на хронични болести), тъй като те са тествани основно на пациенти без усложнения. Не е известно доколко са ефективни при хора с висок риск от сериозни усложнения. Още по-малко проучвания са правени при деца, особено под 1 година.  Също не се знае дали могат да спрат разпространяването на вируса от човек на човек.  

Излагане на пациентите на още здравословни рискове от неадекватно тествани лекарства

Тамифлу и Реленца могат да причинят много странични ефекти, когато се приемат през устата, но сега техните производители Рош (Roche) и ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) притискат американското Управление по храните и лекарствата  (FDA) бързо да одобри нови, интравенозни формули на тези лекарства. Тези решения също ще включат разглеждането на новото експериментално лекарство Перамивир, произведено от БиоКрист (BioCryst Pharmaceuticals). Като продължават да наричат пандемията H1N1 "сериозна заплаха за нашата нация" вероятно ще успеят.  

Това означава, че ако интравенозния прием на тези лекарства се одобри без адекватни тестове за безопасност и ефикасност, това ще постави в риск много хора, особено при положение, че се дават предимно на сериозно болни хора. Според описанието на продукта за оралната форма на Тамифлу, ефектите не са известни “при пациенти със здравословно състояние, достатъчно сериозно или нестабилно, да се обмисли риска от необходимост от хоспитализиране”. Следователно е възможно интравенозното вливане на лекарствата на вече болни хора да застраши живота им повече отколкото самия грип.  

Нарастващото въздействие на страничните ефекти от лекарството  

Предоставянето на противовирусни лекарства на много големи групи хора, както при опасност от пандемия, ще увеличат рисковете от странични ефекти, особено при положение че свинския грип е сравнително лек (смъртността е около 0.03%) и че имунната система на повечето хора може да се справи с тази инфекция. Също широката употреба на тези лекарства може да доведе до развитие на резистентни щамове, такъв е случая с човешкия грип подтип H1N1, който през последните няколко години е станал почти напълно резистентен към Тамифлу. (Наука 2009; 323 (5918): 1162-1163). Също трябва да се отбележи, че грипните вируси A, резистентни към противовирусните лекарства Амантадин и Римантадин могат да се появят много рано, в рамките на 2-3 дни от началото на лекарствената терапия. (Curr Top Microbiol Immunol 1992; 176: 119-130)

Как ваксините действат в телата ни

Ваксините се използват за подсилване на имунната система и по-добро справяне с инфекциозни агенти като вирусите. По традиция съдържат вирус (антиген), който е бил отслабен или убит, като спусък за генериране на защитен имунен отговор. В допълнение някои ваксини съдържат други вещества, подсилващи имунната система, известни като адюванти (на латински “помагам”), както и консерванти.

Ваксините са предназначени да стимулират имунната система без сериозно увреждане на гостоприемника, така че когато истинския патоген инфектира човека, имунната система ще реагира бързо и ще блокира разпространяването му. Ваксините обаче имат много ограничено приложение за пациенти, които вече са заразени. Те също са неефективни срещу бързо мутиращи вируси, като грипния (ето защо ваксините за свински грип се обновяват всяка година).  

Как тялото реагира на ваксинирането  

Тъй като основната цел на ваксинирането е да отключи реакция на имунната система, могат да се появят много различни странични ефекти. Те са разделени в две групи: локални и общи реакции.          

Докато някои общи реакции като алергия и анафилаксия могат да бъдат отключени от антигена, други като адювантния артрит, може да бъдат причинени или изострени от адюванта. Следователно може да е трудно да се разбере чии странични ефекти са дело на антигена, кои от адюванта и кои от двете заедно.

Защо адювантите се използват във ваксините

Адювантите се добавят за подсилване на имунния отговор, като се използва по-малко количество вирусен антиген. Това позволява да се разтеглят запасите антиген, за да се произведат повече дози и да се продадат повече продукти. Адювантите обаче могат да доведат до допълнителни усложнения и странични ефекти.

В случаи на заплаха от сериозни болести, спестяването от антигени е обяснимо заради произведените по-големи количества; в същото време обаче това също увеличава риска за хората. Ако очакваме пандемия от свински грип, който досега е имал слаб ефект върху здравето, този масов натиск за ваксиниране на почти цялото население изглежда мотивирано от “бизнес печалбите”, а не от грижа за здравето.

Опасностите от адювантите

Смята се, че адювантите, които се използват във ваксините за свински грип включват алуминий (Alum) и сквален (Squalene). И двете могат да отключат жестоки странични реакции в тялото. В момента някои ваксини съдържат сквален, други не.

Опасностите от адювантите: уроци от историята

През 1976 г при избухването на грипна епидемия бяха ваксинирани около 40 милиона души с недостатъчно тествани ваксини за свински грип (съдържащи сквален). В последствие ваксинираните развиха сериозни усложнения, засягащи нервната система (синдром на Гилен-Баре), което доведе до прекратяване на кампанията и изземване на ваксината.

Някога ще узнаем ли истината?

Тестовете за ваксината за свински грип с нови адюванти са много кратки (около 4 седмици) преди да започне масовата ваксинация. За автоимунните заболявания обаче са нужни месеци да се проявят; например проявата на синдрома Гилен-Баре отнема 4 -8 седмици. В допълнение разнообразието от странични ефекти е много голямо. Затова е  трудно да се определи кои от тях са свързани с ваксината, преди да са ваксинирани десетки милиони.

В Англия изглежда здравните служби са запознати с рисковете, тъй като са организирали система за надзор (около 600 писма до невролози са били изпратени през август тази година), за да се проследят и незабавно докладват случаите на синдрома на Гилен-Баре. За съжаление обаче риска не започва и не свършва с този синдром.

Не ни е известно да има системи за здравен надзор над грипните ваксини в други страни. На 15 септември Управлението по храните и лекарствата одобри 4 нови ваксини за грип, които вероятно ще бъдат на разположение до средата на октомври; основно за ваксиниране на бременни жени, бебета, деца и болни хора. Натиска за ваксиниране се покачва. Все още е по желание, но са направени стъпки ваксинирането за свински грип да стане задължително. Все още има време да се действа да се спре това, ако сте загрижени за вашето здраве и здравето на вашите близки.

Обща информация за свинския грип и неговия вирус

Как да разбера дали имам свински грип?

Свинският грип има същите симптоми като сезонния грип: треска, кашлица, мускулни болки, възпалено гърло, понякога стомашни проблеми и други. Обикновено тези симптоми продължават няколко дни, понякога повече от една седмица и после тялото се възстановява. Заразяването със свински грип може да се установи след лабораторни тестове за типа вирус в тялото. В сравнение със сезонния грип, изглежда че свинския грип задържа заразата по-дълго (около седмица, в сравнение с 2-3 дни). Като цяло самата болест протича сравнително леко и както при сезонния грип, повечето хора могат да се справят с нея като си почиват повече, пият много течности, спазват лека диета и приемат витамини и важни нутриенти.  

Кой е в опасност от усложненията от свински грип?

Свинският грип има по-сериозно въздействие върху хора със слаба имунна система, например по-възрастните хора, малките деца, болните от рак и СПИН, приемащите имунопотискащи лекарства (според последните изследвания лекарствата, понижаващи холестерола потискат имунната система), хора, страдащи от недохранване или подложени на крайни диети и хора, страдащи от проблеми с кръвта и недостиг на микронутриенти. В такива случаи грипът може значително да отслаби тялото и да го предразположи към бактериални инфекции (пневмония) или развитие на други проблеми.

Известно е, че инфекциите покачват нуждата от витамин C. Доказано е, че в отговор на инфекцията, белите кръвни телца активно започват да натрупват витамин С; в резултат междуклетъчната концентрацията нараства повече от 10 пъти. Болните от грип и други инфекции често имат недостиг на витамин C, което може да доведе до повишен риск от инфаркти, астма и други проблеми.

Ето защо всички природни средства за подсилване на имунната система, като пълноценна храна, хранителни добавки, чиста околна среда, чист въздух, достатъчен сън и движение са важни за превенция и възстановяване от грип и други инфекции. Специфични витамини и други нутриенти са нужни за да обуздаят биохимичните процеси, които контролират заразяването на клетките, размножаването на вируса и разпространяването на вируса в тялото.

Ефективността на микронутриентите срещу грипа

Алтернативи на токсичните противовирусни лекарства съществуват. Например някои нутриенти доказано модулират имунната система, както и потискат размножаването и разпространението на вируса.  

Няколко нутриента са важни за оптималното функциониране на имунната система . Това са: витамини C, A, D, E, B6, B12, фолиева киселина, желязо, цинк, мед и йод за  имунитета на клетките (оптимално функциониране на левкоцити, макрофаги/моноцити, T-клетки и тимуса); и витамини A, D, B1, B2, B3, B6, пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина, цинк и мед за оптимално производство на антитела. (хуморален имунитет).

Има солидни научни доказателства, че витамин C, аминокиселините (лизин, пролин, аргинин), N-ацетилцистеин (NAC) и епигалокатехингалат (EGCG – екстракт от зелен чай) могат да потиснат размножаването на вируса и разпространението в тъканта.

Грипният вирус може да бъде контролиран на няколко нива чрез нутриенти:

Подходът на нашия институт за контрола на грипа се фокусира върху използването на вещества от естествен произход с противовирусен потенциал. За една ефективна стратегия за справяне с грипа, ние се фокусирахме основно върху действието на микронутриентите и тяхната синергия при контролирането за заразата и разпространяването на човешкия грип, без да се налагат токсични ефекти върху нормалните клетки. Посоката на това изследване беше дадена от работата на д-р Рат, публикувана през 1992.

Този подход успешно потвърждава ефективността на хранителните комбинации срещу човешкия грип A (подтип H1N1). Забележителните открития от нашето изследване са обобщени по-долу.

Микронутриентната синергия при естествения контрол на вирусната инфекция H1N1

Основната цел на нашето изследване е да оцени ефективността на уникална комбинация от микронутриенти, съдържаща аскорбинова киселина, екстракт от зелен чай, подбрани аминокиселини, селен и други нутриенти срещу човешкия грип A (H1N1) по отношение въздействието й върху  

Figure 1: Micronutrients can be targeted at different stages of infection by a flu virus

Фигура 1.Стъпки в инфектирането: Микронутриентите могат да бъдат ефективни в много стъпки на инфектирането на клетките от грипния вирус.

Компонентите на нутриентната комбинация бяха избрани на базата на вече докладвана задържаща активност за размножаването на грипния вирус и HIV, както и възможността да спрат растежа и/или разпространението на ракови клетки.

Получените резултати показват, че инкубацията на изолирания вирус H1N1 с хранителна комбинация води до зависимо от дозата инхибиране на ензимната активност на невраминидаза във вирусните частици (Фиг. 2) и намаляване инфекциозността на приемните клетки.

Figure 2: Effect of Micronutrient MIxture (NM) and Ascorbic Acid (AA) on Human Influenza A Neuraminidase Activity

Фигура 2. Вирусна инфекциозност (ензимна активност): Грипните вируси имат в обвивката си протеин (ензим), наречен невраминидаза. Този ензим позволява на вируса да се отдели от заразените клетки и да зарази други клетки. Спирането или намаляването на тази дейност може да направи вируса неефективен. Фигурата показва, че инкубацията на вирус извън клетка с хранителни добавки спира вирусната активност в зависимост от дозата, като причинява 70% спиране при най-висока концентрация на комбинацията. За контраст единичен нутриент (аскорбинова киселина или витамин C) дава само  20% спиране при максимална доза, което предполага съвместния ефект на хранителната комбинация.

Заключение: Нутриентите могат заедно да спрат ензима невраминидаза, свързан с вируса на човешкия грип A (H1N1) до 70%.

Прилагането на тази хранителна комбинация за клетките след заразяването им с вируса доведе до потискане размножаването на вируса в зависимост от дозата. (Фиг 3).

Figure 3: Effect of Micronutrient Mixture on Influenza Total NP Antigen Production in Vero Cells

Фигура 3. Растеж на вируса (размножаване): Централното ядро на грипния вирус съдържа генетичен материал, наречен РНК, която е свързана с протеин, наречен нуклеопротеин (НП). Вирусната РНК съдържа всички гени, необходими за вирусната репродукция и оцеляване. В заразените с вируса клетки намаленото производство на НП показва, че размножаването на вируса е забавено. Фигура3 показва, че прилагането на микронутриентна комбинация в инфектираните бъбречни клетки веднага след заразяването, води до зависимо от дозата потискане на производството на НП и до пълно спиране при най-високата тествана  концентрация.

Заключения: Микронутриентите могат напълно да блокират размножаването на  вируса на човешкия грип A (H1N1) в инфектираните бъбречни клетки.

В допълнение в присъствието на тези микронутриенти инфектираните с вируса клетки намаляват отделянето на металопротеинази в околните тъкани. Това показва намалена способност на вирусите да се разпространяват и инфектират други клетки. (Фиг 4).

Figure 4: Effect of Nutrient Mixture on Influenza A Virus-Infected Vero Cell MMP Secretion

Фигура  4. Разпространяване на вируса: Вирусите се разпространяват в тъканта и стигат до кръвоносните съдове като разкъсват колагеновата съединителната тъкан. Грипният вирус не само заразява белодробните зони, но също се проявява и извън белите дробове, което изисква разкъсване на основната мембрана чрез ензимите, наречени матрични металопротеинази (MMP-2 и MMP-9). Чрез ограниченото отделяне на тези ензими разпространяването на вируса в тъканите може да се спре. Вирусната инфекция A се придружава от отделяне на  MMP-2 и MMP-9; нивата на MMP-9 са допълнително повишени при излагане на химикала TPA (виж Фиг. 4). Третирането на заразени клетки с хранителна комбинация води до зависимо от дозата спиране и на двете  MMP-2 и MMP-9 в клетките, както и на  MMP-9 в изложени на  TPA клетки.

Заключение: Хранителната комбинация може да спре отделянето на ензимите  MMP2 и MMP9, свързани с разпространяването на грипния вирус  A (H1N1).

Потискането на размножаването на вируса се подобрява, когато вирусите са били изложени на хранителната комбинация преди заразяването на клетките. Този ефект се определя от специфичността на вируса, а не от неспецифичните ефекти върху клетъчния метаболизъм.

В заключение тези предклинични резултати имат важно приложение за развитието на природните терапии за контролиране на грипната зараза.

Те показват, че нетоксичната хранителна комбинация има потенциала да спре вирусния ензим (активността на невраминидаза) във вирусните частици, да потисне производството на нуклеопротеина в приемните клетки и да намали отделянето на клетъчни металопротеинази, свързани с разпространяването на вируса.

Инструменти: