Отговорност за един здрав свят

Свински грип и човешки грип – въпроси и отговори

Минаха три години от уплахата от птичия грип, шест години от появата на SARS (тежък остър респираторен синдром) и сега предупрежденията за потенциална пандемия от свински грип са начело на новините в САЩ, Мексико и други страни, включително много страни в Европа, които още не са засегнати от свинския грип.

Много от нас си спомнят как тревожните новини за птичия грип и SARS дойдоха изведнъж и бързо избледняха, между другото веднага след като нашите изследвания показаха, че микронутриентите могат да контролират ключови биохимични процеси, замесени  в разпространението на тези инфекциозни агенти и бяха публикувани в основните медии (вижте информацията в Ню Йорк таймс, 23 март 2006 на  http://www4.dr-rath-foundation.org/open_letters/open_letter_overview.htm). През последните години продължихме изследванията си върху различни аспекти на грипния вирус, включително съвместни изследвания, проведени с вирусолози и изследователи в други страни. Пълни копия на нашите публикации по тези теми можете да намерите на нашия сайт за изследвания (www.drrathresearch.org) и те могат да предоставят подробна информация за това как подбрани микронутриенти, действащи в биологична синергия, могат да потиснат размножаването на вирусите и разпространяването им.

За съжаление при последните прояви на свинския грип, публичната информация и съветите на различни експерти се ограничават до използването на фармацевтични лекарства и ваксини като основна стратегия за превенция и терапия. За това има прецедент. През 1976 г. беше повдигнато публично предупреждение за предстояща пандемия, поради откриването на инфекция от вируса на свински грип сред военните във Форт Дикс в Ню Джърси. Правителството и здравните служители реагираха с ваксина за доброволна ваксинация, която даде сериозни странични ефекти (синдрома на Гилен-Баре, свързан с парализа). Кампанията за ваксината в последствие се отмени, а предвидената пандемия не се случи.

Докато се набляга на лекарствата и ваксините се пренебрегват клиничните ползи от хранителните добавки и оптималното хранене като основа за имунна и повишена резистентност към инфекциозни агенти. Отдавна се знае, че правилното хранене ефективно се бори с различни инфекции без фармакологична намеса. Днес знаем още повече по този въпрос.

Следват две секции, съдържащи отговори на често задавани въпроси за грипа и свинския грип.

СЕКЦИЯ A: Най-често задавани въпроси

СЕКЦИЯ Б: Още научни детайли

СЕКЦИЯ A

Какво е свински грип?

Свинският грип е респираторно заболяване, което по правило засяга и се проявява при свинете. Вирусът на класическия свински грип тип A (H1N1) се появява през 1918 г. едновременно при свинете и хората. Този вирус е изолиран за първи път в свинете през  1930 г., а при хората през 1933 г. По това време антигенния анализ не открива разлика между тях.

Опасна болест ли е грипа?

Всички сме запознати с грипа (или инфлуенцa) и всички сме се разболявали много пъти в живота си. Грипа е респираторна инфекция, свързана с треска, кашляне и мускулни болки, която често продължава няколко дни. Засяга около 20% от населението на земята. Самата болест обикновено е безопасна, но носи риск от вирусна или бактериална пневмония, която може да бъде фатална, особено при много млади, много възрастни или болни хора. Центровете за контролиране и превенция на болести в Атланта, Джорджия са изчислили, че през 90-те в САЩ около 36 000 човека са умирали всяка година от усложнения на грип. За сравнение, от птичия грип между 2007 и 2009 са починали общо 100 души. Смъртността от свински грип в Мексико надхвърли 100 души, а първия смъртен случай от усложнения от свински грип (23-месечно бебе) в САЩ беше обявен на 29 април.

Как се разпространяват вирусите на грипа?

Вируса на човешкия грип се пренася по въздуха и се предава чрез кашляне, кихане и допир на нос или уста със замърсени ръце. Следователно е важно ръцете да се мият често, поради възможността да сте докосвали заразени повърхности.

Вирусите на свинския грип се разпространяват чрез близки контакти с животни и също чрез заразени повърхности. Могат да се предават от прасета на хора и от хора на прасета. Последният свински вирус може да се предава от човек на човек. Подозира се, че последния щам свински вирус може да е възникнал от фабрично земеделие, преобладаваща практика в населените страни, които отглеждат и изнасят добитък.

Хората не могат да се заразят със свински грип, като консумират храна от заразени прасета. Готвенето на вътрешна температура от 70° С убива бактериите и вирусите, включително този на свинския грип.

Какви лекарства се използват за третиране на свинския грип при хората?

В момента има два класа одобрени лекарства за третиране и превенция на грипа: адамантани (Амантадин и неговия дериват Римантадин) и по-новите инхибитори на невраминидаза като Оселтамивир и Занаминир. Адамантините се намесват в обработването на вируса в клетката и се свързват със силни токсични ефекти и развитие на резистентност към лекарството. Последните свински вируси, изолирани от хора са резистентни на Амантадин и Римантадин.

Инхибиторите на невраминидаза целят да блокират ензимните функции на невраминидаза, като пречат на освобождаването на вируси от инфектираните приемни клетки. Инхибиторите на невраминидаза трябва да се приложат много рано, тъй като размножаването на вируса в дихателния тракт стига върха си след 24-72 часа от инфектирането. Ползите от използването на тези средства не са много явни. Например Тамифлу (oseltamivir) може да съкрати болестта само с 1-2 дни, но в същото време има риск от развиване на странични ефекти като гадене, повръщане и стомашни болки в 5% от пациентите. Също така Тамифлу  не предпазва от грипа, само намалява времето или остротата на симптомите. Последните доклади от Япония, където Тамифлу се предписва 10 пъти повече, отколкото в САЩ съобщават за странни психиатрични проблеми при деца, дори смърт. Неотдавна Управлението по храните и лекарствата (FDA) предписа ново предупреждение за възможните опасни психиатрични странични ефекти от Тамифлу и Реленца. През последния грипен сезон (2007-2008) около 11% от грипните случаи са били резистентни на Тамифлу, а тази есен са докладвани значително повече от случаи на резистентност за най-често срещаните щамове грип.

За съжаление поради синтетичния произход на лекарствата е трудно да се намери такова, което да се намеси в биологичните процеси на вируса и което да не навреди на клетката. Ето защо лекарствата винаги носят риск от странични ефекти, особено при пациенти със слаба имунна система, особено при много младите и възрастни, страдащи от други заболявания и пиещи много лекарства едновременно.

Антибиотиците не влияят на грипа или на вирусните инфекции. Те често се предписват срещу вторични бактериални инфекции. Излишната употреба на антибиотици води до развитие на бактериална резистентност, което ги прави неефективни срещу много видове инфекции.

Ваксините, които отключват производството на антитела без в действителност да причиняват болестта, обикновено са по-продуктивни, но поради честите генетични промени в грипния вирус, ваксините са неефективни за този проблем.

Има ли природни начини за борба с грипа?

Подхода на клетъчната медицина при вирусни инфекции и други здравословни проблеми се основава на прилагането на естествени компоненти, известни на тялото, за подобряване специфичните биологични функции, важни за контролирането на болестта.

Тъй като някои вируси могат да се разпространяват в тялото по механизмите, по които се разпространяват раковите клетки, ние проверихме дали използването на хранителна комбинация, ефективна при контролиране на раковите клетки може да повлия на възможността на вирусите да се разпространяват и множат. Проведените изследвания с птичи вируси (H5N1 и H9N2) и с вируса на човешкия грип A (H1N1) доказаха ползите от тази смес в различни аспекти на вирусната инфекция. Например микронутриентна комбинация в диетата на птиците доведе до напълно отсъствие на знаци за токсичност от вирусна инфекция. Другите ползи бяха защита на клетките в дихателната система от патологични промени вследствие на вируса и намален риск от зараза.

Наблюдаваните на живо ползи от микронутриентите бяха потвърдени, когато изследвахме механизмите на тези действия на ниво клетки. Изследванията показаха, че тези нутриенти могат да защитават клетките от вирусни инфекции, да спират размножаването на вирусите и разпространяването на вирусите в други клетки. Изследванията с човешкия вирус A (H1N1) показа, че в присъствието на микронутриенти производството на вирусни нуклеопротеини (антигени) видимо се потиска и ги прави по-малко ефективни.

Ефективен ли е витамин C срещу грипа?

Ефективността на витамин C при обикновената настинка става известна от покойния д-р Линус Паулинг. Витамин C е важен нутриент за функционирането на нашата имунна система и доказано потиска размножаването на HIV. Тъй като HIV е вирус, носещ РНК (рибонуклеинова киселина) като генетичен материал, е възможно други РНК вируси, като грипния да реагират на него.

Последвалите изследвания сочат, че ефекта от витамин C в различни аспекти на вирусната инфекция може да се увеличи, ако се комбинира с други нутриенти, работещи в синергия. Неотдавна в списание Биофактори са публикувани изследвания на д-р Раксит Джаривала и други учени от нашия институт, които показват, че активността на ключовия ензим, отговорен за заразяването на човешкия вирус, който е невраминидаза, може да се потисне от хранителна комбинация, докато само витамин C има минимален ефект.

Кои микронутриенти са важни в контролирането на грипните инфекции?

Има няколко микронутриента. Ключовият нутриент е витамин C, който може да намали размножаването на вируса с около 50%. Нивото обикновено е по-ниско при заразените с вирусна инфекция. Този витамин също се приема в увеличени количества от белите кръвни телца, когато са стимулирани от инфекциозните агенти.

Витамин C си сътрудничи с аминокиселините лизин и пролин при увеличаване резистентността на съединителната тъкан към ензимно поглъщане, което е важно за спиране разпространяването на вируса. Колко е важно да се поддържа целостта и здравината на съединителната тъкан за спиране разпространението на рака и инфекциозните агенти, представя за първи път д-р Рат. Екстракта от зелен чай, богат на полифеноли е мощен инхибитор на клетъчното размножаване на вируси и тяхното навлизане в клетките. Различни други микронутриенти също допринасят за естествения контрол на разпространение на вирусите в тъканите и те включват N-ацетилцистеин, мед, манган, селен и други. N-ацетилцистеин също намалява смъртността при мишки, заразени с грип, а недостига на селен се свързва увеличена патогенност на този вирус. Докато всички тези нутриенти имат ползотворен ефект, когато се използват поотделно, тяхното комбиниране значително подобрява ефекта.

Какви са ползите от приема на микронутриенти, комбинирани в синергия срещу произволната комбинация или използването на отделен нутриент?

Комбинирането на подбрани микронутриенти в правилните пропорции е важно за постигане на биологичен синергичен ефект. Това означава повече ползи за здравето, отколкото получените при индивидуалното ползване, като витамин или друг нутриент. Ние открихме тази биологична синергия и днес тя се използва все повече и от други. Например дори мултивитамините “Центрум” се рекламират като “работещи в синергия.”

Ключове ползи от използване на “хранителна синергия”:

Ползите от хранителната синергия имат ли научно потвърждение?

Да, ефективността от синергично действащите хранителни комбинации при вирусни инфекции, както и при други болести, имат сериозна научна подкрепа. Резултатите от тези изследвания, включително клинични изследвания без хранителна синергия, са публикувани в множество научни и медицински списания. Всички публикации можете да намерите на сайта на нашия институт за изследвания  www.drrathresearch.org

СЕКЦИЯ Б

Какво означава грип тип A H1N1?

Има три типа грипни вируси: тип A, който обикновено причинява масови заразявания; тип B, който се свързва с единични случаи и тип C, който рядко води до болест.

За да разберем буквите N и H, трябва да разгледаме структурата на вирусната частица. Грипният вирус изглежда като капчица с диаметър приблизително 100 нанометра. Обвивката на вируса се състои от липиден слой, взет от плазмената мембрана на инфектирания стопанин. В центъра има около 3000 матрични протеини (които се различават, в зависимост от типа грип) и гени на РНК. Външната мембрана на вируса е промушена с два типа протеинови молекули: хемаглутинин (маркиран с буквата "H") и невраминидаза (маркиран с буквата "N"). Молекулите на хемаглутинина се използват за свързване на вируса към клетката и инжектиране на съдържанието й в нея. Невраминидазата е специален ензим, който е необходим за заразяване с вируса и се използва за разкъсване на инфектираната клетка, за да освободи нови вируси, които да се разпространят и да инфектират други клетки.

Грипният вирус може да променя своите молекули H и N и това явление се нарича антигенна промяна. Например появилият се през 1918 свински грип е наречен H1N1, докато последният грипен щам, при който са променени молекулите хемаглутин е наречен H2N1, а също е открит грип, който е променил и двете си молекули (двойна антигенна промяна) и е наречен H2N2. Тези промени са резултат от обмяна на генетичен материал между грипните вируси, възникнали от различни източници. Например ако грипния вирус от прасе се смеси с човешки грипен вирус, това може да създаде нов щам, който има свински тип хемаглутин (H) и човешки тип невраминидаза (N). В момента има 4 основни подтипа на свинския грип тип A: H1N1, H1N2, H3N2 и H3 N1. Последно изолираните вируси от прасета са от подтипа H1N1, който е причинил пандемията през 1918. Новият грипен щам е комбинация от свински, птичи и човешки вируси, за който хората може да нямат естествен имунитет.

Какво означава голямото разнообразие от грипни вируси?

В допълнение към обмяна на генетичен материал между вирусите от различен произход (напр. човек с животински вирус) има чести мутации в РНК и други промени, които създават такова разнообразие от грипни щамове. Такива отклонения в генетичния състав на вирусите обикновено се случва след като населението е изградило имунитет към стария щам. Тези чести генетични промени на вируса прави трудно изготвянето на ефективна ваксина, която да защитава срещу многото варианти на грипа. Ето защо произведената тази година ваксина често ще бъде неефективна следващата година.

Свинският грипен вирус H1N1 същият ли е като човешкия H1N1?

Не, човешката имунна система ги различава. Това означава, че ваксините за човешкия грипен вирус H1N1 няма да защити прасета, заразени със свински грипен вирус H1N1.

Как вирусите заразяват клетките?

Вирусите навлизат през дихателната система и се свързват с клетките в белите дробове. След навлизането в клетката вирусите използват своя генетичен материал (под формата на РНК) да превърнат клетката-домакин в механизъм за производство на нови копия вирусни гени. Тези гени се комбинират с новите вирусни протеини, създадени в приемната клетка и излизат от клетката като нови вируси.

Тези новосъздадени вируси се разпространяват, като причиняват инфекции в съседните клетки в белите дробове. За да се пренесат, те произвежда ензими, които унищожават колагена и други компоненти на съединителната тъкан, които обграждат всички клетки. Спирането на тези ензими (което е възможно с витамин C, лизин и други компоненти на  “хранителната синергия”) е важно за намаляване разпространението на вирусната инфекция в тялото.

Инструменти: