Отговорност за един здрав свят

Уики-Рат

Защо фактите не са добре дошли в Уикипедия, когато са заплашени интересите на фармацевтичната индустрия за билиони долари

В интернет пространството се твърди, че Джими Уелс, публичното лице на Уикипедия, се е срещнал с поп звездата Боно (горе, вдясно), който е известен с пропагандирането на АРВ. Двамата са обсъждали назначаването на професионални редактори в Уикипедия. (Снимка: Уикипедия).

Може би си мислите, че Уикипедия е независимо дете от ерата на интернет, управлявана от малка армия доброволци, посветени на разпространяването на правдива и независима информация. Това може и да е така, освен в случаите, когато застрашавате интересите на билионите долари, инвестирани във фармацевтичния бизнес.

Между февруари 2008 и април 2009, подпомагани от благосклонни асистенти, се опитахме да поправим някои от ключовите фактически грешки и безсрамно изкривени твърдения в Статия за д-р Рат в Уикипедия. Този опит ни отвори очите.

В повечето случаи нашите усилия се оказваха напразни в рамките на часове, а понякога и минути. Такъв беше случаят и когато нашите корекции бяха напълно съвместими с основните правила на Уикипедия, като изискването да бъдат базирани на надеждни източници, публикувани от трета страна с репутация за проверка на фактите и акуратност.

Например нашия опит да балансираме крещящите отклонения и големите фактически неточности във въведението на статията  – като споменем факта, че пациенти от Програмата за витамини Силондолозе в Хайелиша, които получаваха безплатно витамини от нашата фондация, публично са свидетелствали за тяхната полза  – беше премахната от MastCell почти веднага, въпреки че използвахме видния южноафрикански вестник Кейп Аргус като източник.

Също така нашите опити да се спомене постановлението на германски районен съд, което изрично забранява на немски вестник да обвинява/твърди, че д-р Рат продава витамини против СПИН в Африка. Това беше премахнато от Keepcalmandcarryon само за няколко часа, въпреки че предоставихме документи с постановлението на съда като доказателство.

В разрез със собствените си правила за използване на надеждни източници, нашите опити да се спомене статия, публикувана в официалната Национална новинарска агенция на Малайзия, която описва д-р Рат като “световно признат изследовател и лекар, прилагащ природни терапии” беше премахната от редактора, известен като 'Ronz', който твърди, че националната агенция на Малайзия е “недостоверен източник”. Нашите опити отново да върнем този материал, на основание, че цитат от Националната новинарска агенция на Малайзия като източник се съобразява с правилата на Уикипедия за сигурни източници, отново беше свалена този път от редактора 'Verbal', в рамките на часове.

В резултат на този опит ние в крайна сметка заключихме, че елитна група тайни високопоставени редактори отговарят за контролиране съдържанието на Уикипедия и че ако редакции се правят от хора, извън тази група, те най-вероятно ще бъдат изтрити.

Оказва се, че независимите разработки на учения Ед Чи, който работи в Изследователския център в Пало Алто, Калифорния потвърждава нашите заключения.

Това не е всичко. Гореспоменатото сякаш не е достатъчно лошо, новите правила на Уикипедия очевидно изискват т.нар. “опитен” редактор да е съгласен за всяка промяна, която се прави в статиите на живи хора, преди да излязат онлайн. С други думи многобройните фактически грешки и изкривените изявления в Статията на Уикипедия за д-р Рат ще бъдат официално “защитени” от MastCell и Keepcalmandcarryon, които буквално имат пълен контрол над съдържанието на статията.

Междувременно Джими Уелс, публичното лице на Уикипедия и както сам се описва духовен лидер, продължава да прави всичко възможно, за да изпраща послания на външния свят, че неговата онлайн енциклопедия е независимо дете на епохата на интернет, управлявана от армия доброволци, посветени на разпространяването на вярна и независима информация.

Защо обаче мисли, че някой ще му повярва, ние не знаем.

За начало, интернет изобилства с твърдения, че Уелс се е срещнал с поп звездата Боно, който е известен по целия свят с пропагандирането на антиретровирусните лекарства (АРВ). Те са обсъждали възможността да освободят старите редактори и на тяхно място да назначат професионалисти.

Тогава администраторите на сайта ще могат да използват вътрешни списъци с адреси, за да се справят с получените заплахи.

Като отчетем всичко това, сайта, който се представя за прозрачен и дълбоко загрижен  за качеството на работата си,  със заявена визия за свят, в който всяко човешко същество може свободно да сподели знанията се, е несъмнено далеко от действителността.

За Уики-Рат

Може би си мислите, че Уикипедия е независимо дете от ерата на интернет, управлявана от малка армия доброволци, посветени на разпространяването на правдива и независима информация. Това може и да е така, освен в случаите, когато застрашавате интересите на билионите долари, инвестирани във фармацевтичния бизнес.
Още

Запознайте се с 'MastCell'

Може би 'MastCell' е Дейвид Х. Горски?
Още

Запознайте се с ‘Keepcalmandcarryon’: Може би е “приятел” на южноафриканските "кафеви ризи", които промотират ARV (антиретровирусните лекарства) от Кампанията действие за лечение?

Не е ли 'Keepcalmandcarryon' Нейтън Гефен от Кампанията действие за лечение?
Още

Уикипедия: Свободен достъп до цялото човешко знание или още един начин за подкрепа на научното, политическо и социално статукво?

Като принуждават редакторите си да разчитат на медицински списания, книги, издавани от "уважавани издателски къщи" и водещи вестници за техните справки, резултатът е, че голяма част от съдържанието, свързани със здравето по същество подкрепя същите фармацевтични и корпоративни идеологии, които ежедневно се изливат от световната Медия и публикации.
Още

Джими Уелс

Всяко неудобство, което Джими Уелс може би изпитва, когато го питат за спорните му опити да пренапише миналото и да се изтъкне като единствен основател на Уикипедия, сигурно бледнее в сравнение с публичното унижение, на което бе подложен през 2008 след раздялата му с някогашния „спец” от Фокс нюс Рейчъл Марсдън.
Още

Връзката Сорос

Един от най-видните поддръжници на Уикимедия е т.н. “Институт отворено общество”, основано от председателя на Фонда Сорос, Джордж Сорос.
Още

Инструменти: